Pečivo z JaBu mouky

Pečivo z jablečné mouky můžete vyzkoušet velice jednoduchým a nenákladným způsobem:

Vyšlehejte do pěny v menší, hlubší misce, jedno vejce (obr.1). Přidejte 1,5 polévkové lžíce JaBu mouky (obr.2) a dobře promíchejte nebo rozšlehejte. Tím je těsto hotové.

Tvar a způsob pečení si zvolte sami:

1) Můžete tukem vymazat dno dezertního talířku a těsto na něj nalít (obr.3) nebo můžete použít pečící papír. Tento způsob je vhodný do mikrovlnné trouby. Pečte cca 2 minuty na stupni, při kterém běžně ohříváte pokrmy. Že je těsto hotové poznáte, když na něj sáhnete prstem – nesmí se na něj lepit.

2) Nebo můžete těsto nalít do tukem vymazaných a kokosem vysypaných (pro celiaky) formiček „kokotek“ (obr.4). Z jednoho vajíčka jsou tvz. „kokotky“ dvě (obr.5).

3) Také těsto můžete nalít do papírových košíčků a upéct tak můžete upéct lahodné „mufiiny“(obr.6). V mikrovlnce pečeme 2 – 3 minuty. Zda je těsto propečené zkusíme párátkem. Je těsto zkontrolovat o něco dříve, než jej přepéct. Po vytažení párátka z těsta na něm nesmí zůstávat. U normální pečící trouby dobu pečení odhadnete snáz.

Když je těsto upečené, nechte jej chviličku zchladnout, pak jej vyklopte na mřížku nebo na složenou utěrku ( platí u „kokotek“ muffiny nevyklápíme) a nechte vydýchat (obr. 7).


 

Nyní můžete ochutnat základní výrobek z jablečné mouky. Samotný chutná dobře, ale např. se lžící zakysané smetany mnohem lépe. Pokud budete pokračovat v ochutnávání, můžete k dalšímu vajíčku přidat 1 až 1,5 lžíce oleje a skořici. S olejem je těsto vláčnější.

Vynikající je těž kombinace s oříšky, kakaem nebo kokosem. Pokud budete k těstu z jablečné mouky cokoliv přidávat (kromě koření) nezapomeňte přidat na špičku nože kypřicí prášek. Jablečnou mouky lze samozřejmě i přisladit.

Přeji Vám radost z pečení a dobrou chuť !